Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Ketulan dalam lelangit yang disertai dengan nanah yang berbau

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya. Saya mempunyai bahagian mulut langit dengan ketulan yang cukup besar, dan jika ia ditekan ia mempunyai nanas kuning dan berbau. Sekiranya anda bangun pada waktu pagi, benjolan seperti ketat dan penuh, tetapi apabila sudah terlambat ia boleh mengalir. Tidak ada kesakitan, hanya tidak selesa apabila awak bangun dan mulut anda suka bau. Dan ini sudah cukup lama. Adakah ini bahaya? Dan bagaimana anda mengendalikannya? Kerana saya keliru untuk bertanya kepada doktor. Terima kasih ""

Hello Willy,

Beberapa kemungkinan yang boleh terjadi dengan aduan ketulan di langit-langit anda, seperti:

  • abses, nanah dipenuhi kerana proses keradangan
  • fibroma, benjolan yang berasal dari tisu penghubung akibat trauma / kecederaan
  • palatinus torus, penonjolan tulang
  • mucocelle, benjolan disebabkan oleh halangan kelenjar
  • tumor benigna
  • kanser / kanser mulut

Jadi untuk mengetahui sebab sebenar aduan anda, tentu saja seorang doktor mesti melakukan pemeriksaan langsung. Doktor yang boleh anda jumpai dahulu adalah doktor pergigian dan mulut. Doktor akan melakukan peperiksaan lengkap dan mengesyorkan terapi yang sesuai untuk anda mengikut sebabnya.

Sudah tentu tidak berbahaya atau tidak penyakit, mesti diperiksa atau pemerhatian langsung dari doktor.

Bagi beberapa perkara yang perlu anda perhatikan mengenai kesihatan mulut, seperti mengelakkan rokok yang dapat memperburuk aduan anda, mengelakkan minuman beralkohol, bersihkan mulut anda secara rutin, jangan melakukan apa-apa pada benjolan anda, anda seharusnya tidak mengambil makanan yang boleh merengsakan benjolan dan permukaan - Mulut anda seperti tulang di dalam ikan, dan minum banyak air mineral.

Oleh itu penjelasan saya. Mudah-mudahan berguna. Terima kasih

Salam, Dr.Valan Tauran

"