Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

benjolan di atas vagina

Anonim

Hi Doc, ada ketulan di atas vagina di kawasan di sekitar rambut yang salah, tidak gatal, ia juga tidak menghancurkan, ingat saya muncul selepas saya mencukur rambut saya di kawasan itu. maka jika anda mahu Vaksin Cervarix menunggu untuk benjolan ini hilang dahulu atau tidak? ""

Hello Arimbi,

Aduan ketulan di bahagian atas faraj yang muncul selepas bercukur rambut kemaluan mungkin folikulitis. Folliculitis adalah keradangan folikel rambut yang dicirikan oleh ketulan pada kulit seperti jerawat yang menyakitkan, dan kadang-kadang disertai dengan gatal-gatal dan nanah akan muncul di dalamnya.

Folliculitis boleh sembuh dalam masa 7-10 hari. Tetapi selain daripada folikelulitis, terdapat beberapa kemungkinan lain yang boleh menyebabkan ketulan di bahagian atas vagina termasuk folikulitis pseudo, bisul, zits, molluscum contagiosum disebabkan oleh jangkitan virus, kudis, dan herpes.

Cuba lakukan petua berikut:

  • Memampatkan panas pada benjolan sekurang-kurangnya 3 kali sehari
  • Jangan memerah sekaligus
  • Bersihkan kawasan benjolan dengan sabun antibakteria
  • Gunakan pakaian yang selesa dan tidak ketat
  • Sekiranya sentiasa ada ketulan selepas bercukur rambut kemaluan, lebih baik memotong rambut kemaluan anda untuk mengelakkan berulangnya ketulan

Jika dalam masa 7 hari aduan benjolan tidak bertambah baik, kami mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor anda supaya pemeriksaan lanjut dapat dilakukan untuk mengetahui ketulan dan supaya anda dapat diberi rawatan lanjut. rawatan akan disesuaikan dengan sebab dan keadaan anda.

Bagi vaksin, jika penyebab benjolannya adalah folikulitis, maka anda hanya boleh melakukan vaksin. Untuk lebih baik, anda boleh bertanya dahulu dengan doktor bertugas di perkhidmatan vaksin.

Berikut adalah artikel yang berkaitan dengan topik soalan anda:

Folliculitis

Terima kasih dan semoga membantu,

Dr. Devika Y

"