Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bahaya otitis externa

Anonim

Hello doc, assalamualaikum, selamat malam. Saya Ribka Yuliana. Ingin bertanya, jika telinga kiri bengkak telah dibawa ke doktor yang didiagnosis dengan otitis externa, bolehkah ia menyebar ke telinga kanan? Selepas telinga kiri telah sembuh dan mula lagi dengan bengkak telinga yang teruk apabila ditekan di telinganya atau ditekan, bolehkah saya mendapatkan titisan yang saya berikan pada telinga kiri saya ke telinga kanan? Terima kasih ""

Hello Rebekah,

Otitis externa adalah keradangan telinga luar. Telinga secara anatomi dibahagikan kepada 3 bahagian, iaitu bahagian luar, tengah dan juga telinga dalam. Dalam jangkitan telinga luar, keabnormalan boleh didapati di telinga telinga dan telinga dengan gendang telinga di antara telinga luar dan telinga tengah.

Sesetengah aduan yang disebabkan oleh otitis externa termasuk rasa sakit di luar telinga, kemerahan dan dalam beberapa keadaan boleh disertai oleh demam atau sakit kepala. Faktor risiko yang boleh menyebabkan otitis externa termasuk:

  • Tabiat membasuh telinga terlalu kerap
  • Kebiasaan berenang di media air yang tidak dibersihkan secara teratur
  • Terdapat jangkitan di telinga
  • Keabnormalan anatomi telinga telinga adalah lebih pendek daripada biasa
  • Telinga luar terlalu besar dengan rambut

Secara umum, kejadian otitis externa di sisi telinga tidak menyebabkan aduan kepada telinga lain melainkan terdapat penyebaran jangkitan atau jangkitan pada kedua telinga. Anda boleh mengambil paracetamol untuk melegakan kesakitan dan anda harus mengelakkan menggunakan titisan telinga secara bebas tanpa arahan dari doktor anda.

Lakukan perundingan terlebih dahulu dengan doktor anda untuk melakukan pemeriksaan kedua-dua telinga supaya anda dapat mengetahui rawatan yang boleh dilakukan untuk menangani aduan yang berlaku di kedua telinga anda. Biasanya dengan menjalankan pemeriksaan fizikal, dapat dilihat apakah aduan telinga yang dirasakan berkaitan atau ada sebab-sebab lain dari aduan yang dirasakan di telinganya sehingga pengendaliannya dapat lebih tepat.

Di samping itu, elakkan kebiasaan membersihkan telinga anda menggunakan tunas kapas, tetapi lakukan kawalan setiap 6 bulan untuk pakar ENT untuk membersihkan telinga anda. Juga elakkan berenang untuk seketika dan sentiasa bersihkan telinga anda selepas setiap mandi.

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.


Salam,

Dr. Irvandi

"