Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

bahaya dan rawatan untuk kanser hidung pada kanak-kanak

Anonim

Derma petang, saya bertanya, adik saya didiagnosis dengan tumor malignan, tumor telah melanda mata dan rongga mulut, dan kini dia suka melupakan, tidak ingat apa-apa, tetapi orang-orang terkejut, mereka berbahaya dan mereka tidak boleh sembuh ?? ""

Hello, selamat Malinda, terima kasih atas soalan anda

Tumor adalah ketulan yang timbul akibat pertumbuhan sel badan yang tidak normal. Sama seperti bahagian badan yang lain, hidung juga boleh mengalami pertumbuhan tumor yang dibezakan ke dalam tumor jinak dan tumor malignan (kanser).

Kanser hidung mudah tersebar ke bahagian lain badan, terutama di sekitar hidung seperti mata dan rongga mulut. Kanser hidung mesti dibezakan daripada kanser sinus sinus paranasal dalam rongga sinus dan kanser sinonasal yang melibatkan rongga hidung dan rongga sinus secara serentak. Secara umum, ketiga-tiga jenis kanser ini mempunyai banyak gejala yang serupa, iaitu:

  • hidung sentiasa tersumbat dan cecair melarikan diri dari hidung
  • nosebleed frequent
  • mengurangkan rasa bau dan / atau rasa
  • sakit kepala
  • sakit di sekitar hidung, misalnya dahi, pipi, di sekeliling mata
  • sakit telinga untuk pendengaran
  • kecacatan penglihatan

Ketiga-tiga tumor malignan ini dibezakan dengan pemeriksaan fizikal dan penyiasatan, iaitu CT scan dan MRI.

Pengendalian kanser hidung disesuaikan dengan keparahan. Modal yang digunakan termasuk prosedur pembedahan, terapi radiasi, dan kemoterapi. Secara berperingkat-peringkat 1 dan 2, pembedahan dilakukan secara amnya untuk membasmi sel kanser, yang boleh diikuti dengan terapi radiasi dan kemoterapi. Walau bagaimanapun, dalam peringkat lanjut 3 dan 4, rawatan adalah paliatif, yang bertujuan meningkatkan kualiti hidup pesakit, termasuk terapi radiasi dan / atau kemoterapi. Bincangkan masalah ini dengan pakar ENT yang merawat adik lelaki anda, memandangkan doktor ini adalah yang paling memahami keadaan kesihatannya.

Mudah-mudahan maklumat ini berguna

Dr. Lili

"