Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

bagaimana dengan diet seimbang

Anonim

Dokumen saya telah melakukan pemakanan yang ketat dan senaman setiap hari (jogging 1-2 jam) tetapi berat saya tidak turun, ketinggian saya adalah 159, berat 57. Saya biasa tidak makan setiap hari dan hanya memakan 3 pisang setiap hari, tetapi berat dan terperangkap di nombor 53 . Tidak turun. Adakah terdapat sesuatu yang salah dengan tubuh saya ""

Selamat malam

Pertama saya memberikan sedikit maklumat mengenai berat badan yang ideal. Berat badan yang ideal dikira dengan formula Indeks Tempoh Badan / Indeks Massa Badan = Berat (kg) / ketinggian (m2)

dan tafsiran hasilnya adalah:

  • berat badan kurang berat / kurang daripada 18.5
  • Normal 18.5-24.9
  • berat badan berlebihan 25-29.9
  • Obesiti> 30

Jadi jika dikira, berat badan anda masih normal, jangan terlalu risau tentang berat badan anda, jika anda ingin mengurangkan makanan anda, anda perlu melakukannya dengan cara yang sihat, bukan seperti yang anda katakan di atas.

Mungkin apa yang anda bimbang adalah bentuk badan anda, jika anda ingin membentuk badan anda, nasihat saya ialah anda mengambil bahagian dalam sukan untuk membentuk badan anda, seperti aerobik atau gimnastik lain, bukan hanya joging.

Jika ia tidak terlalu bermasalah dengan bentuk badan, joging setiap hari sangat baik untuk kesihatan, terutama untuk kesihatan jantung. dan untuk menjawab soalan anda, tidak ada masalah dengan badan anda.

Sekiranya anda masih berasa gemuk, nasihat saya ialah anda berunding dengan ahli psikiatri untuk mendapatkan konsultasi, supaya anda tidak mengalami keadaan bullimia / anorexia.

begitu banyak maklumat dari saya, semoga bermanfaat.

Dr. Anthony

"