Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Badan lemas dan kesakitan di penghidap anemia

Anonim

Saya telah mengalami anemia selama satu tahun, tetapi dalam tempoh sebulan yang lalu, saya telah merasakan limpness 3 kali sehari disertai oleh sakit di beberapa bahagian badan, seperti kaki, tangan, dan sebagainya. Tetapi saya mengelirukan apakah perundingan saya harus mendapatkan pakar dan sama ada melakukan pemeriksaan kesihatan? Kemudian apa jenis anemia yang saya alami? ""

Hello Disyaputri .......

Terima kasih atas soalan anda.

Kerosakan yang anda alami dalam bentuk anemia, adalah keadaan ketika tubuh tidak memiliki sel darah yang mengandung hemoglobin untuk menyebarkan oksigen ke semua organ tubuh.

Anemia boleh berlaku dalam jangka masa pendek atau panjang, dengan keparahan yang ringan dan teruk. Rawatan keadaan ini berbeza-beza bergantung kepada punca. Anemia itu sendiri sebenarnya boleh dirawat dengan mengambil makanan suplemen darah biasa atau prosedur rawatan khusus.

Berikut adalah beberapa gejala yang biasanya muncul jika seseorang mempunyai anemia, termasuk:

  • Tubuh berasa lemah dan letih cepat.
  • Kaki dan tangan berasa sempit / sakit / sakit.
  • Kulit kelihatan pucat atau kekuningan.
  • Denyutan jantung tidak teratur.
  • Nafas pendek.
  • Kesakitan dada
  • Sakit kepala.
  • Dan sebagainya.

Berikut adalah beberapa penerangan ringkas tentang jenis anemia berdasarkan sebab-sebabnya, termasuk: anemia akibat kekurangan zat besi, anemia akibat kekurangan vitamin, anemia akibat penyakit kronik, anemia aplastik, anemia akibat penyakit sumsum tulang, anemia hemolitik, anemia sel sabit, anemia akibat thalasemia, dan banyak lagi.

Kerana gejala yang anda alami sangat mengganggu aktiviti harian anda, kami mengesyorkan anda segera melihat pakar ubat dalaman terlebih dahulu dan membincangkan masalah ini, supaya anda dapat melakukan beberapa ujian lanjut, terutamanya ujian darah, supaya semuanya jelas dan jelas, dan akhirnya rawatan yang sesuai dapat diberikan segera.

Petua untuk anda: ikut nasihat dan rawatan dari doktor yang anda jumpa kemudian, makan makanan yang sihat dan berkhasiat tepat pada masanya, minum sekurang-kurangnya 2 liter air sehari, tidur dan istirahat yang cukup, senaman yang kerap mengikut kemampuan, berhenti merokok dan jangan minum minuman keras, kalikan makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Klik artikel di bawah yang sepadan dengan soalan anda:

ANEMIA

Oleh itu penjelasan yang boleh kita sampaikan, mungkin berguna.

Salam,

@ dr. jati

"