Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Adakah hidung disekat alergi?

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya, saya mempunyai penyakit keturunan sejak zaman kanak-kanak, yang merupakan alahan. Apabila saya masih muda, reaksi alergik hanya dalam bentuk gatal-gatal. Walau bagaimanapun, bermula pada sekolah rendah gred saya yang kedua tindak balas alergi saya berubah menjadi asma sehingga kini saya berumur 13 tahun. Kemudian, 1 tahun terakhir ditambah hidung yang mati. Adakah hidung mati termasuk dok alahan? Tolong bantu. Terima kasih ""

Halo, Masyita Khairina, terima kasih kerana bertanya.

Hidung buta boleh disebabkan oleh beberapa sebab yang mungkin menyebabkan saluran hidung disekat, seperti:

1. ARI

2. Sinusitis (boleh disebabkan oleh jangkitan, alahan, dll)

3. Alergi

4. Jisim hidung / tumor (contohnya polip)

5. Penyimpangan Septal (sempadan antara lubang hidung kanan dan kiri berada dalam kedudukan yang cenderung)

Untuk menentukan punca, anda boleh berjumpa doktor. Doktor akan bertanya soalan mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan gejala anda, melakukan pemeriksaan fizikal, dan ujian sokongan seperti ujian darah, rhinoskopi, ujian alergi, gambar sinar-X, untuk imbasan CT. Siasatan dilakukan mengikut petunjuk dan jika perlu. Rawatan bergantung kepada punca.

Jadi jawapan, sama ada hidung sudah mati, termasuk alergi atau tidak, sesungguhnya alahan boleh menyebabkan hidung mati, tetapi masih untuk menentukan ia mesti diperiksa oleh doktor. Jika anda mempunyai sejarah alahan, anda boleh menyemak alahan anda dengan doktor anda, untuk mengetahui apa yang anda alah kepada. Mengetahui pencetus alergi adalah penting kerana mencegah pengulangan alahan harus mengelakkan pencetus alergi. Ujian untuk pencetus alergi adalah ujian kulit, ujian tampalan kulit, dan ujian darah tertentu.

Segera dapatkan nasihat doktor jika hidung tersumbat selama lebih dari 10 hari, terdapat lendir / kuning keluar kuning / hijau, disertai dengan demam tinggi, darah keluar dari hidung, atau sesak nafas.

Jadi, semoga bermanfaat.

Salam.

"