Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bolehkah gigi tumbuh perlahan-lahan

Anonim

Doc, saya mempunyai seorang kawan berusia 15 tahun yang gigitan gigi premolar, dua hari yang lalu, giginya seolah-olah tumbuh kembali ... Adakah benar-benar kanak-kanak dengan pertumbuhan gigi yang perlahan? ""

Hi Jaz,

Terima kasih kerana bertanya.

Biasanya, semua orang akan mempunyai gigi utama (gigi susu) dan gigi kekal (gigi dewasa). Berikut adalah butirannya:

  • Gigi utama, yang terdiri daripada 2 incisors, canines, dan 2 graham gigi di bahagian atas dan bawah
  • Gigi kekal, yang terdiri daripada 2 gigi gigi, gigi anjing, 2 gigi premar (bicuspid), dan 3 gigi graham di bahagian atas dan bawah

Jika benar seperti yang anda katakan, gigi yang tidak dipotong itu adalah gigi premolar, maka gigi ini harus menjadi sebahagian daripada gigi kekal yang tidak akan tumbuh semula apabila ia dilepaskan. Walau bagaimanapun, jika gigi ini kelihatan tumbuh semula, maka kemungkinan gigi pasangan anda yang terdahulu sebelum ini bukanlah premolar, tetapi gigi graham yang masih merupakan bahagian gigi utama.

Gigi boleh berbeza dalam setiap orang, ada yang cepat, ada yang lambat. Perbezaan kelajuan pertumbuhan gigi dipengaruhi oleh faktor genetik, pengambilan nutrisi, bentuk rahang, dan sebagainya. Selagi perbezaan dalam pertumbuhan gigi tidak menyebabkan aduan, maka mungkin ada yang perlu dikhuatiri.

Banyak penjelasan dari kami. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih terperinci dengan berunding terus ke doktor gigi terdekat ..

Semoga ia membantu.

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"