Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

apa penyelesaiannya

Anonim

hello doc Saya ingin bertanya. Di dalam miss saya terdapat benjolan merah ketika saya memeriksa doktor yang mengatakan ia adalah luka. ia menyakitkan. sakit ketika kencing dan menenangkan. Saya telah mengambil antibiotik selama 4 hari tetapi sedikit perubahan. apakah penyelesaian untuk dok itu? \ u0026nbsp; ""

Hello MBA Novianti,

Terima kasih atas persoalan ini,

Kehadiran benjolan dalam faraj akan menjadi sangat mengganggu dan timbul keresahan. Secara amnya seorang wanita boleh mengalaminya kerana kulit organ faraj adalah pelepasan vagina yang sangat sensitif. Dalam keadaan normal, flora normal (bakteria baik) yang terdapat di Miss V cukup untuk melawan bakteria buruk yang akan menjangkiti. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu flora normal ini akan berkurangan dalam bilangan supaya ia boleh menyebabkan jangkitan. Salah satu daripada mereka adalah luka, benjolan di vagian boleh disertai atau tanpa pembuangan vagina.

Keadaan bonggol dalam vagina boleh disebabkan oleh syarat-syarat berikut:

1. Terdapat jangkitan kulat. Dengan jangkitan ini, aduan ketulan biasanya tidak kelihatan, tetapi pembuangan vagina dengan cairan putih susu disertai dengan gatal-gatal dan kesakitan.

2. Kehadiran jangkitan bakteria atau parasit. Untuk menentukan pemeriksaan swab vagina biasanya dilakukan.

3. Terdapat sistol Bartolini. Pembengkakan kelenjar vagina terletak di sebelah kanan dan kiri vagina. Biasanya disebabkan kerengsaan dan jangkitan pada vagina

4. Kehadiran tumor jinak

5. Pengaruh hormon

6. Tanda kegagalan.

Bagi beberapa keadaan yang menyebabkan jangkitan di kawasan faraj seperti berikut:

1. Kekurangan kebersihan Miss V. Kewujudan geseran semasa hubungan seksual, memuat mukosa (membran mukus) dalam faraj yang merengsa, ini menjadikan risiko reaksi yang menyakitkan dan gatal. Ia disyorkan untuk membersihkan organ pembiakan luar bukan untuk faraj.

2. Kehadiran jangkitan seksual. Kewujudan hubungan seks lebih daripada satu pasangan dan kurang bersih. Penyebab jangkitan boleh menjadi virus, bakteria, parasit atau kulat.

3. Kehadiran keadaan perubatan yang lain. Terdapat penyakit yang tidak dirawat dengan baik. Aau adalah tanda keadaan yang serius seperti tumor atau kanser di organ pembiakan.

4. Penggunaan dadah tertentu untuk masa yang lama. Contohnya ubat antiniotik dan steroid.

5. Terlalu sering menggunakan pembersih Miss V untuk jangka masa yang lama dan antiseptik yang kuat (misalnya sabun sirih.

6. Penggunaan seluar yang tidak diperbuat daripada kapas. Bahan-bahan yang tidak menyerap peluh boleh menyebabkan kerengsaan pada vagina dan akhirnya berisiko jangkitan

7. Terlalu sering menggunakan pelapis panty, yang mengganggu peredaran udara sekitar Miss V.

8. Penggunaan pakaian yang terlalu ketat juga boleh mengganggu peredaran udara sekitar Miss V.

Penanganan keadaan ini adalah mengikut sebabnya. Sekiranya disebabkan oleh ubat antibiotik jangkitan bakteria boleh diberikan, atau disebabkan oleh jangkitan kulat boleh diberikan ubat anti-kulat. Atau ada syarat perubatan lain Untuk mengurangkan aduan boleh dilakukan pembersihan Miss V dengan menggunakan pembersih vagina dengan pH yang sesuai dengan keadaan Miss V yang boleh diperolehi di farmasi dengan bebas. Selain itu, anda boleh mengelakkan faktor risiko yang dinyatakan di atas.

Untuk kes anda, anda telah dirawat dengan antibiotik dan masih mengalami keluhan yang sama, kemungkinan besar penyebab pelepasan vagina anda belum diselesaikan sepenuhnya. Untuk itu, anda mungkin boleh melawat doktor belakang yang telah merawat anda sebelum atau kepada pakar obstetrik. Adakah anda memerlukan penyiasatan seperti peperiksaan ultrasound, pemeriksaan swab vagina, atau lain-lain punca penyingkiran vagina? Justeru, pengendalian yang betul dan optimum boleh dijalankan.

Itulah yang saya boleh katakan, semoga ia berguna.

Salam, Dr. Tiwi

"