Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Apakah ubat untuk kanser serviks?

Anonim

Doktor saya ingin bertanya, 10 bulan yang lalu isteri saya mengalami keguguran ketika dia hamil 2 bulan (dikuret), dan sehingga kini dia belum hamil, ketika dia memeriksa doktor dia berkata ada benih kanser serviks ... bagaimana mungkin dokter masih hamil lagi ?? tq ""

Halo,

Kanser serviks adalah kanser leher rahim yang paling sering disebabkan oleh jangkitan HPV.

Salah satu gejala kanser serviks ialah pendarahan vagina semasa hubungan seks atau pendarahan vagina di luar kitaran haid.

Walau bagaimanapun, peringkat awal kanser serviks sering tidak menyebabkan aduan atau gejala. Biasanya keadaan ini diketahui apabila seorang wanita melakukan ujian pap smear. Keabnormalan sel serviks peringkat awal (pra-kanser) tidak selalu menjadi kanser serviks jika segera dikendalikan oleh Pakar Obstetrik dan Ginekologi.

Bagi wanita berumur 30 tahun, doktor mengesyorkan supaya sel-sel diperiksa DNA bukan HPV manusia.

Di samping itu terdapat pemeriksaan lain untuk menyokong diagnosis kanser serviks seperti ujian darah lengkap untuk memeriksa keadaan keseluruhan badan, biopsi serviks, MRI, Imbas CT dan Imbas PET.

Hasil penyelidikan harus dilihat dengan teliti, bersama dengan pemeriksaan medis yang dilakukan oleh Dokter. Sehingga diagnosis kanser serviks adalah gabungan dari penilaian medis doktor tentang keadaan seseorang.

Ini sangat menentukan sama ada seseorang boleh mengalami kehamilan kemudian kerana ia berkait rapat dengan diagnosis dan rawatan yang perlu dilakukan untuk menyembuhkan / mengatasi keadaan isteri anda.

Sesetengah faktor gaya hidup yang mengandungi risiko kanser serviks adalah merokok, menukar pasangan seksual, mempunyai sejarah buruh lebih daripada 5 kali, menggunakan kontrasepsi hormon selama lebih dari 5 tahun, mempunyai keadaan perubatan yang mempunyai kekurangan kekebalan dan sejarah kanser keturunan.

Anda harus berunding dengan keadaan isteri anda secara terperinci ke Pakar Obstetrik dan Ginekologi yang mengambil penjagaan langsung.

Kehamilan disebabkan oleh pertemuan sel sperma dan telur dalam saluran ovari, apabila wanita dan lelaki mempunyai hubungan seks tanpa kontrasepsi. Telur betina siap untuk disenyawakan, dilepaskan ketika berada dalam masa subur.

Kemudian organ-organ pembiakan wanita dan lelaki mestilah tiada masalah dan melakukan hubungan seksual semasa tempoh subur, untuk mengandung. Agar organ-organ pembiakan dan isteri anda sentiasa sihat, jalankan gaya hidup sihat secara konsisten. Pilih Makanan Seimbang yang seimbang, lakukan senaman secara teratur, minum air minuman yang mencukupi, tidur sekurang-kurangnya 7 jam pada waktu malam dan menguruskan tekanan dengan bijak.

Anda boleh membaca tentang Kanser Serviks dalam artikel ini dengan mengklik di sini.

Ini adalah maklumat yang boleh kami kongsi, semoga membantu anda.

Salam Sehat, Dr.Caecilia Haryu Aryapti.

"