Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

kanak-kanak berdarah dari hidung

Anonim

tengah hari, anak saya berumur 13 bulan, 1 bulan yang lalu bahagian perhitungan bertembung maka terdapat banyak darah segar ... Saya telah mengambil doktor dan telah berhenti berdoa ... tetapi setiap kali ia bertembung walaupun dengan sedikit kesan darah kembali walaupun sedikit sahaja. dan pagi ini, tanpa bumping ke kawasan hidung, hidung anak saya berdarah, tidak banyak tapi 6 jam tidak berhenti, apa yang harus saya lakukan ?? ""

Hello Unik, terima kasih kerana bertanya.

Pelepasan darah dari lubang hidung dipanggil nosebleeds. Nosebleeds boleh berlaku dalam satu lubang hidung, tetapi juga boleh menjadi lubang hidung. Biasanya tempoh pusingan tidak melebihi 10 minit. Nosebleeds kelihatan sangat mengerikan di mata ibu bapa apabila mereka mendapati anak-anak mereka berdarah dari hidung, tetapi tidak perlu risau kerana mimisan bukanlah penyakit berbahaya yang dapat menyebabkan kematian. Tetapi begitu, sekiranya nosebleed sering dialami oleh anak anda dengan jangka masa yang tidak begitu lama, maka ini perlu ditonton.

Pembuluh darah di hidung kanak-kanak terdedah kepada kecederaan supaya terdapat kekejangan yang mudah, selain daripada banyak faktor yang boleh menyebabkan anak anda mengalami kekejangan, iaitu:

 • Udara terlalu kering supaya ia menjengkelkan hidung dan menyebabkan saluran darah mudah terserang
 • perlanggaran ketika bermain atau bersin terlalu keras dan kuat
 • Hidung berair yang berpanjangan dan kerengsaan hidung
 • Ambil beberapa ubat alahan yang menyebabkan hidung kering sehingga mudah mencetuskan kerengsaan hidung

Kemunculan hidung berdarah beberapa kali seminggu boleh disebabkan oleh saluran darah dari hidung tidak dipulihkan dengan betul dan dibangkitkan oleh kerengsaan baru sekali lagi supaya saluran darah cedera lagi. Sekiranya keadaan ini berlaku, adalah idea yang baik untuk segera membawa anak anda diperiksa oleh doktor ENT dan melakukan ujian tambahan lain seperti ujian makmal untuk mengetahui punca asasnya. Kerana terkadang mimisan bukan hanya gejala kerana saluran darah hidungnya bermasalah, ia juga boleh menjadi gejala awal penyakit lain seperti kanser darah / leukemia dan ITP ( Idiopathic Thrombocytopenic Purpura ).

Apabila mulut berlaku pada seorang kanak-kanak, ibu bapa tidak harus panik terlebih dahulu, supaya rawatan awal di rumah boleh dilakukan dengan betul dan betul. Apa yang perlu anda lakukan apabila anda melihat anak anda adalah hidung adalah:

 1. Tetap tenang
 2. letakkan anak itu duduk, dan turun sedikit supaya darah tidak masuk esofagus dan ditelan.
 3. Tekan hidung anak anda perlahan-lahan dan perlahan-lahan di bahagian atas lubang hidung selama 10-15 minit. Elakkan meletakkan tisu ke dalam lubang hidung
 4. Tekan ais di hidung, di mana ia telah mencubit selama kira-kira 10 minit
 5. Perhatikan sama ada ia telah berhenti berdeham.
 6. Jika tidak berhenti berdarah, langkah ini boleh diulang sehingga dua kali, jika anda masih berdarah, segera bawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan menggunakan ubat.

Jangan kelewatan membawa kanak-kanak ke hospital jika anak itu mempunyai hidung yang disertai dengan gejala seperti

 1. Sudah selesai rawatan awal di rumah dua kali, tetapi pendarahan tidak akan berhenti
 2. Kanak-kanak kelihatan lemah, pucat, berdebar-debar jantung dan berpeluh sejuk
 3. Darah yang keluar secara tidak sengaja ditelan dan menyebabkan batuk menjadi muntah
 4. Terlalu banyak darah berombak keluar
 5. Terdapat pendarahan di bahagian lain badan
 6. Nosebleed lebih dari dua kali seminggu

Semoga penjelasan saya dapat menjawab soalan anda, sebagainya.

Dr. Ciptanti

"